Вхід | Реєстрація
vartua.com » Детальний перегляд новини
Реклама:

Садові роботи в червні

Садові роботи в червні
Садовий Центр, ГалСад

В цьому місяці можна трохи відпочити, розслабитися, помилуватися садом. А милуватися і справді є на що! Ще не перецвіли пізні тюльпани, а вже розквітли всіма кольорами веселки витончені іриси, розкрили величезні квітки красені-піони, підростають і починають цвісти літники. Смарагдову зелень газону ефектно відтіняє темно-зелене, золотисте або сріблясте забарвлення декоративних чагарників та хвойників. Починають цвісти троянди, бузки, капріфоль, розливаючи по всьому саду чудові аромати. У тихий ясний день так приємно посидіти біля альпінарію або водойми, спостерігаючи відблиски на воді, роздивляючись ніжні квіти, що ростуть серед каменів.

Червень дарує багато радощів і розваг повсякденню, а садівникам і дачникам несе нову порцію клопоту.

Рослини в період активного розвитку вимагають максимум уваги і турботи. Та й шкідники з хворобами теж не дрімають. Літня спека, що поступово набирає оберти, приносить роздолля комахам, а затяжні дощі провокують ріст хвороботворних організмів. Тому список основних робіт в саду в червні також складається з великої кількості пунктів.

Роботи в саду в червні полягають у проведенні таких стандартних агротехнічних заходів, як прополки, поливи і боротьба з шкідниками.

Незважаючи на те, що до червня в нашій кліматичній зоні роботи з висадки дерев і чагарників вже повинні бути завершені, у Вас ще залишається шанс заповнити прогалини. При належному догляді рослини зможуть відмінно прижитися і піти в зростання:
• у продажі ще можна зустріти саджанці троянд, фруктових дерев, малини, смородини, ожини та інших чагарників із закритою кореневою системою;
• в першій декаді червня триває висадка розсади томатів, перців, баклажан, а також динь і кавунів (такий спосіб вирощування баштанних дозволяє отримати врожай навіть у північних регіонах України);
• на початку літа клумби вже набувають ошатний і ефектний вигляд, допущені промахи можна легко скоректувати висадкою додаткових рослин (наприклад, чорнобривців, айстр, бальзамінів, бегоній, лаватеру і багатьох інших);
• подбайте про оформлення двориків, альтанок, балконів або мансард. Для цього можна помістити в контейнери ампельну петунію або сурфінію, лобелію, пеларгонію.

Якщо погода в цей час стоїть спекотна, то для вкорінення рослин необхідні не тільки волога, але і затінення. Згідно з народними повір’ями всі посадочні роботи завершуються до настання свята Трійці, дата якого змінюється з року в рік.

Бур’янисті рослини мають сильні адаптивні можливості і виживають навіть в самих екстремальних умовах. Мільярди їх насіння запрограмовані на різний період спокою, тому нові сходи з’являються протягом усієї теплої пори року. Це доставляє безліч турбот дачникам, оскільки доводиться вести з ними постійну боротьбу. Якщо втратити пильність під час активної вегетації культурних рослин в червні, то можна практично повністю позбутися врожаю. Своєчасне видалення бур’янистої порослі, а також застосування гербіцидів і мульчування ґрунту допоможуть значно полегшити догляд за насадженнями.

Незважаючи на те, що селекціонери невпинно працюють над створенням сортів, стійких до різних захворювань, все ж при несприятливих погодних умовах рослини часто уражаються різними збудниками. Серед найбільш поширених бактеріальних і вірусних інфекцій можна виділити наступні:
• сіра гниль (ботрітіс): може вражати всі частини рослин при поганій вентиляції, а також у сиру холодну погоду. Необхідно своєчасно проріджувати посадки, прибирати рослинне сміття з ділянки;
• прикоренева і коренева гниль: викликає випрівання і загибель рослин через надлишок або застою вологи;
• антракноз: поширюється із зараженим насінням, саджанцями, ґрунтом, збудник активно розмножується у вологому середовищі. Спостерігається у вигляді бурих плям;
• мозаїчні хвороби: велика група вірусів, при ураженні якими з’являються яскраві кольорові плями на листі. Поширюється через заражений садовий інструмент, при порушенні цілісності рослин, комахами-шкідниками та іншими шляхами.

Також у червні необхідно приділити особливу увагу підгодівлі всіх видів рослин, оскільки саме в цей період відбувається їх активна вегетація. Найбільш популярні, ефективні та безпечні органічні та мінеральні добрива.

Плодові дерева
У червні дерева підживлюють відповідними добривами, мульчують грунт. У вишні і сливи зрізають підмерзлі гілки. Дика поросль підлягає зрізу під основу. Також цей час підходить для висадки в парнику саджанців сливи, вишні, агрусу, смородини. Не треба забувати і про регулярний полив дерев Для 7-12 річних дерев потрібно багато води, близько 10-15 відер. У червні закінчується цвітіння і починається процес зав'язування плодів, тому дерева особливо потребують води. Щоб вода в ґрунті приносила максимальну користь і проникала до коріння потрібно своєчасно займатися розпушуванням і мульчуванням.

Роботи у квітнику
На початку червня видаліть залишки відцвілих навесні квітів. Відцвілі почвопокривні рослини обріжте. Обріжте також відцвілі суцвіття бузку та інших декоративних чагарників. В кінці місяця викопайте цибулини тюльпанів. Мелколуковічние рослини можна викопати раніше, коли стебла їх вже пожовкнуть, але ще не остаточно висохнуть.

У червні в саду можна висаджувати розсаду теплолюбних літників: айстри, петунії, бегонії, агератума, цинії, чорнобривців, китайської гвоздики. Після того, як мине загроза заморозків, висаджують пророщені жоржини.

Підгодуйте перед цвітінням лілії, троянди, люпин, турецьку гвоздику, дельфініум та інші багаторічники. Для цього підійде повне мінеральне добриво.

В кінці червня перев’яжіть підросли гладіолуси і жоржини, встановіть опори для витких рослин.

Ну, і, звичайно, стрижка газонів теж необхідна в цьому місяці. Інакше насіння кульбаби та інших рано відцвілих бур’янів відправляться в політ, загрожуючи всьому садовому ділянці.

Полив, видалення бур’янів, розпушування грунту – рутинні турботи садівника, необхідні в цьому місяці, щоб до вершини літа квіти постали у всій своїй красі.

Боротьба з хворобами і шкідниками
У перший літній місяць активізуються багато шкідників, тому плодові дерева, кущі на ділянці слід ретельно обстежувати на предмет виявлення шкідливих комах.

В середині місяця яблуні варто обробити розчином энтеробактерина чи карбофосу, перше речовину в кількості 100 г розчиняють у 10 л води, другого на той же об'єм води беруть 30 р.

Не забувайте оглядати ловчі пояси на деревах і проводити ліквідацію шкідливих комах. Не лінуйтеся збирати опале зав'язь, яку треба спалювати, так як в ній може знаходитися плодожерка.

У третю декаду червня помідори, які взагалі схильні до багатьох хвороб рослин, треба обробити препаратом проти фітофторозу. В цей же час проводять процедуру пасинкування і підв'язують стебло до опори.
Надруковано : 19-03-2018  |  Джерело : Садовий Центр, ГалСад  |  Розділ : Корисні поради |  Переглядів : 825
412 . 1603 . 48268631