Вхід | Реєстрація
vartua.com » Детальний перегляд новини
Реклама:

Велика четвірка. Його Величність Рюкзак. Як вибрати рюкзак?

Велика четвірка. Його Величність Рюкзак. Як вибрати рюкзак?
Магазин ІБІС, зброя, рибальство

Важливими елементами туристичного спорядження є намет, ізотермічний мат і спальний мішок. Останнім у списку, але першим за необхідністю є Його Величність Рюкзак. Так як даний елемент є невід'ємною частиною будь-якого спорядження з найрізноманітнішими цілями застосування, ми постараємося Вам допомогти вибрати і купити рюкзак, який підходить саме Вам.

Збираючись куди-небудь – чи то відпочинок або робота, Ви стикаєтеся з звичайним питанням - «що з собою брати?», а потім «у чому я це все повезу?!».

Отже, говорячи про правильному виборі «побратима-рюкзака», виділимо основні моменти, яких торкнемося в цій статті.

1. Поняття «рюкзак» як таке. Які бувають типи рюкзаків
2. Область застосування, призначення.
3. Загальні поради щодо підбору – посадка, наявність різних допоміжних елементів, модульність.

Рюкзак як предмет побуту з'явився досить давно і почав успішно використовуватися в ролі сумки для перенесення важких вантажів на спині. Погодьтеся, набагато комфортніше подорожувати з вільними руками.

Назва - це словосполучення Rucken (спина) і Sack (сумка, мішок – ньому.). Десятки років використання рюкзаків людиною, пошуків способів поліпшити цей елемент екіпіровки принесли свої плоди сьогодні. На ринку спостерігається величезна кількість різноманітних «заплечников», що відрізняються комбінаціями матеріалів, способами розміщень кишень, об'ємом, специфічними конструктивними особливостями (наявність спеціальних петель для льодоруба, трекінгових палиць, кишені для шолома і т. д.) і, звичайно ж, ціною.

У цій статті ми спробуємо систематизувати відмінності для спрощення вибору рюкзака, що підходить саме Вам.

Виділяють три основних типи рюкзаків (виходячи з конструктивної особливості)

Безкаркасні. Якщо мова йде про туристичні, то це дуже легкі та практичні рюкзаки, які приваблюють своєю вкрай невеликою вагою. Вони призначені для людей, які «сотні тисяч разів склали і розклали свій рюкзак», знають, як саме потрібно все скласти, щоб ніде нічого не тиснуло і не впиралося. Варіант для тих, хто пройшов не одну сотню кілометрів по треккинговым маршрутами.

Також до таких можна віднести відносно бюджетні і прості рюкзаки, де в ролі спинки виступають ущільнювачі з ЕВА (етилен вініл ацетат, м'який піноматеріал). Або взагалі без будь-якої додаткової м'якого прошарку. Останні – найпростіші міські рюкзаки, не далеко пішли від звичайного речового мішка.

Станкові. Свою назву одержали за зовнішній жорсткий каркас з легкого алюмінієвого сплаву, який тримає форму рюкзака і дає можливість носити важкі речі. На даний момент вони рідко зустрічаються, так як їх витіснили сучасні анатомічні рюкзаки з вбудованим каркасом.

Власне, рюкзаки з вбудованим каркасом. Він (каркас) може бути виконаний у вигляді двох поздовжніх зігнутих пластин, які надають жорстку анатомічну форму рюкзака (зустрічаються варіанти з однією планкою, а також з перехресними вставками).

Яскравим прикладом може служити Рюкзак Sitka Gear Flash 32, спинка якого обладнана спеціальними дугами, які тримають форму рюкзака в не залежності, що саме ви в ньому несете – теплий одяг або ящик з патронами і бінокль.

На відміну від безкаркасних, даний тип рюкзаків дозволяє не так сильно замислюватися про послідовність, з якою слід вкладати речі всередину.

Саме рюкзаки з вбудованим каркасом є кращим варіантом для походів середньої та високої складності.

Крім типів, розрізняють також і різноманітні види призначення рюкзаків, але в даній статті ми торкнемося лише деяких - рюкзак для походу «вихідного дня», штурмової альпіністський рюкзак, рюкзаки для тривалих походів, а також тактичні рюкзаки.

Рюкзак «вихідного дня» (або триденний) зазвичай має об'єм не більше 45 літрів і призначений для коротких вилазок на 2-3 дні з наметами або з можливістю ночівлі в спеціальних туристичних базах. Також цей тип часто використовується для відряджень або поїздок на уїк-енд в інше місто.

Всередині «триденного» рюкзака повинні поміщатися найнеобхідніші речі – спальний мішок, посуд, змінний одяг, а також продуктовий пайок. На зовнішніх ж лямках, для економії внутрішнього місця, можна закріпити намет і килимок.

Альтернатива для креативного класу - ноутбук, перекус, можливо, тепла кофта і книжка.

Такий рюкзак не повинен володіти якими-небудь специфічними особливостями - достатньо наявності продуманої розвантажувальної системи, яка буде переносити більшу частину ваги на стегна.

Наявність напівжорстким спинки і системи вентиляції є незаперечним плюсом, так як це додає велику частку комфорту під час шкарпетки. Прикладом дійсно продуманої підвісної системи є запатентована, неодноразово займає призові місця на конкурсах система AirSpeed від компанії Osprey, з рамою LightWire і задньою панеллю з 3D натягнутої дихаючої сіткою, що забезпечує оптимальний розподіл навантаження і вентиляцію.

Суть її полягає в продуманої комбінації плечових і поясних лямок, які зшиті так, щоб Ви не відчували тиск і дискомфорт навіть у найважчих умовах.

Перерахованими вище особливостями володіє рюкзак Osprey Stratos, об'ємом 36 літрів. В даній моделі передбачено багато моментів – регульовані поясний та плечові ремені, компресійні стяжки для транспортування частини спорядження зовні, а також відділення для спального мішка.

Наступним видом є альпіністський штурмовий рюкзак. Назва говорить сама за себе – дані заплічники призначені для штурму вершин.

Основними особливостями конструкції таких рюкзаків є мінімальна кількість зовнішніх елементів, обтічність форми, а також висока щільність тканини, з якої зроблений рюкзак.

Зовнішні лямки використовуються в більшій мірі як компресійні ремені для зменшення габаритів рюкзака і поліпшення, знову ж таки, обтічності і аеродинаміки. Справа в тому, що на висоті – досить сильний вітер, а коли до нього приєднується сніг, град, дощ, Вам не сильно захочеться, щоб щось ще додатково уповільнювало Ваше просування.

Крім того, коли Ви просуваєтеся ущелинами або стрибати з каменя на камінь, зачепитися рюкзаком за що-небудь не становить особливої праці. В кінцевому підсумку може вийти невеликий казус, не в самому гіршому - сильний забій.

На зовнішній стороні штурмового рюкзака, як правило, розміщені кріплення для трекінгових палиць/льодорубів з можливістю швидкого їх вилучення, а також невеликі кишеньки для ліхтаря, шапки/рукавичок. Все інше – штормовка, флісова кофта і легкий перекус, термос ховаються всередину рюкзака.

Обсяг таких рюкзаків становить 35, в рідкісних випадках – 40 літрів. Основні користувачі – альпіністи. Ціна таких рюкзаків на порядок вище «вихідні».

Зразком, що відповідає перерахованим вище параметрам, можна назвати рюкзак Pinguin RIDGE 40. Мінімальна кількість зовнішніх елементів, наявність спеціального відділення для снігового спорядження, а також можливість закріпити снігоступи на зовнішній стороні є незаперечними плюсами при виборі альпіністського штурмового рюкзака.

Не можна також обійти увагою такий специфічний тип рюкзака як тактичний.

Основна відмінність даного типу від звичних нам туристичних і міських рюкзаків є наявність системи кріплень Molle (Modular Lightweight Load-carrying Equipment), а також розміщення на лицьовій стороні поверхні Velcro.

Рюкзак First Tactical Tactix 1-Day Plus Backpack яскравий приклад комбінації системи Molle і поверхні Velcro

Система Molle дозволяє адаптувати рюкзак залежно від поставленого завдання - оперативно встановлювати і знімати додаткові підвісні сумки (скорочено подсумок).

По суті, Вам не потрібно буде кожного разу витрачати час на чергову сортування і укладання спорядження.

У цих модулях можливо розмістити всі необхідні аксесуари, починаючи від аптечки, запасних магазинів, рукавичок, ліхтарика, закінчуючи дрібним інструментом і сухпаем.

На поверхні Velcro (в простолюдді - липучка) розміщують розпізнавальні знаки (патчі) для ідентифікації власника - група крові, його причетність до певної структурі, спеціальність, і т. д.

Тактичні «побратими» повинні бути обладнані застібками типу Fastex в районі плечових лямок, а не тільки на поясному та грудному ремені - даний момент дозволяє, при необхідності, скинути рюкзак без заминок, якщо того вимагає ситуація.

У зв'язку з тим, що з тактичними рюкзаками досить рідко використовують рейнкавер (захисний чохол від дощу), імениті виробники оснащують їх дренажною системою для зливу дощової води.

Також, необхідним моментом є сумісність з питною системою – часто немає можливості діставати пляшку або флягу під час операції.

Яскравим прикладом реалізації вищезгаданого можна назвати рюкзак S. T. R. I. K. E.® Cyclone™ від компанії BLACKHAWK, що став вже легендою. Є інформація, що ця модель дуже надійна і служить деяким користувачам більше 10 років (коментарі з сайту БХ).

Обсяг і колір тактичного рюкзака вибирають в залежності від умов, в яких він буде використовуватися – будь то коротка вилазка на один день або тривала операція.

І останнім у списку, але далеко не останньою по популярності є рюкзак для тривалих походів. Його обсяг варіюється від 60 до 100 літрів.

Дані «монстри» володіють величезною перевагою над своїми родичами-маломерами – в них міститься усе, що потрібно. Ви можете не тільки без особливого праці покласти всередину іжевський каремат, але також взяти з собою в похід металевий казанок для приготування їжі на всю компанію, адже купити якісний титановий казанок не всім по кишені. Також у нього влізуть без проблем теплі речі і їжа на тиждень і більше. Погодьтеся, не всім до смаку постійно є сублімовану їжу.

Асортимент таких рюкзаків досить широкий, і у Вас є можливість підібрати модель, яка влаштує Вас як за якістю, так і за ціною.

Наприклад, модель Bison від німецької компанії Tatonka повністю виправдовує свою назву.

Обсягу в 90 літрів цілком вистачить для розміщення всього необхідного спорядження. Головне – це підігнати рюкзак під свої анатомічні особливості. У цьому Вам допоможе запатентована система X1 – сукупність утяжек, правильно розташованих ременів і лямок, які регулюються без особливої праці.

На що варто звернути увагу при виборі будь-якого рюкзака. Загальні поради.

1. При виборі будь-якого рюкзака в першу чергу зверніть увагу на зручність носіння – необхідно надіти рюкзак на плечі, відрегулювати його під себе, пройтися з ним. Врахуйте, що необхідно трохи навантажити рюкзак для того, щоб відчути, як він сидить на вас.

Якісний регульований ремінь на стегнах у комбінації з регульованими плечовими лямками. Саме ця колаборація відповідає за Ваш комфорт протягом всієї Вашої «дружби» з наплечником.

2. Обсяг. Розраховується виходячи з тривалості походу, а також зі списку речей, які будуть необхідні в поході – фліс та інші теплі речі досить об'ємні.

3. Наявність корисних елементів:
- лямки, придатні для кріплення зовні чого (куртки, рушники, намети, килимки, якщо це модель рюкзака для тривалих походів).
- петлі, до яких можна причепити аксесуари
- бічні кишені для фляги

4. Матеріал, з якого пошитий рюкзак, наявність додаткових ущільнень у місцях, що піддаються постійному навантаженні. Особливо це стосується тактичних рюкзаків, які повинні витримати всі – і стрибки в бруд, і бетонні джунглі.

Рюкзаки шиються в основному з нейлону, але з певними запатентованими модифікаціями.

У назві матеріалу, зазначеного виробником, закладені основні характеристики – матеріал тканини, технології. Наприклад, числовий показник "D" позначає щільність тканини – чим більше, тим міцніше.

Також часто зустрічається приписка RipStop, що означає посилення тканини армованою ниткою – важче порвати, а вже якщо зробив зачіп, то набагато менше ймовірність, що піде далі, так як тканина розділена на міні зони.

Популярною модифікацією нейлону є Cordura – товста нейлонова тканина з особливою багатоетапної обробкою, завдяки якій вона набуває високу зносостійкість і водонепроникність.

Варто пам'ятати, що вічних матеріалів не існує. Всі вони схильні до впливу УФ променів, води і абразивів. Виробники намагаються продовжити термін служби виробів за допомогою різноманітних просочень.

5. Продуманість відсіків. Наявність окремого доступу, наприклад, до спальника істотно спрощує життя. Немає необхідності витягувати всі речі для того, щоб дістатися до спального мішка. Також в нижнє відділення можна визначити змінне взуття, якщо не передбачається ночівля під відкритим небом.

6. Наявність рейнкавера (raincover). Даний елемент захистить Ваш рюкзак від негоди і збереже Ваші речі сухими.

7. Наявність герметичного відділення для документів, грошей та електроніки. Відсутність даного відсіку можна відшкодувати гермомешком. Найвідомішим виробником, якому довіряють свої цінні речі, є компанія Sea to Summit, яка вже понад 30 років виробляє ультра легке спорядження для туризму.

8. Можливість установки гідратора. Під час переходів Ваші руки можуть бути зайняті льодорубом, треккиноговыми палицями в разі походу або зброєю – у разі полювання або тактичної операції.

9. Вага. Як і будь-який інший елемент спорядження мандрівника відіграє одну з вирішальних ролей у виборі, адже коли Ви долаєте перешкоди одну за одною, не сильно хочеться обтяжувати своє існування важким і незручним рюкзаком.

10. Гендерна поділ. Деякі імениті бренди, наприклад Deuter, мають можливість створити окремі лінійки для жінок, у яких враховуються анатомічні особливості представниць прекрасної статі.

Сподіваємося, що ця стаття допомогла Вам з рішенням одного з найбільш важких питань, яке виникає в той чи інший момент перед кожним ведуть активний спосіб життя людиною – який рюкзак мені потрібен?
Надруковано : 24-04-2018  |  Джерело : Магазин ІБІС, зброя, рибальство  |  Розділ : Корисні поради |  Переглядів : 271
494 . 2513 . 48269541