Вхід | Реєстрація
vartua.com » Детальний перегляд новини
Реклама:

Кімнатний Полісциас - заморський гість

Кімнатний Полісциас - заморський гість
Садовий Центр, ГалСад

Полісциас: опис, будова, характеристика. Як виглядає полісциас?

Полісциас заморський гість з тропіків Східної, Південно-Східної Азії, Мадагаскару та островів Тихого океану. Представник не дуже великого роду сімейства аралієвих, яких у природі налічується не більше 80 видів. Своєю назвою Полісциас (в перекладі «багато тіні») пояснює і місце природного виростання – тропіки, де в тіні могутніх тропічних рослин він росте. І вказує на власну гарну крону, дає багато тіні. Рослина дійсно дуже красива. Головна її прикраса різноманітність форм і забарвлення листя.

На одній рослині можуть зустрічатися листя різної конфігурації, розміру, кольору. Полісциас буває двох форм – дерева і чагарнику. Стебла прямостоячі, не сильно гілкуються, світло - сірого, сріблястого кольору. Квітки дрібні, білі не дуже примітні.

Види Полісциаса

З усього різноманіття Полісциаса в кімнатному квітникарстві представлені кілька видів. Декоративно-листяні чагарники і дерева стали справді окрасою і багато квітникарів-любителі хотіли б придбати цю рослину для себе.

Полісциас туполистний

Полісциас туполистний один з видів, рекомендованих для кімнатного квітникарства. Добре адаптується до домашніх умов. Краще всього росте на східних і західних вікнах, де сонце не дуже яскраве і палюче. На початку, саджанець росте як одиночна рослина, з часом від кореня виростають додаткові пагони та утворюється кущик. Листова пластина яскрава, яскраво-зелена, закруглена трилопатева. Зовні нагадує лист дуба. Виростає до 1-1.5 метрів.

Шоломоносний Полісциас

Шоломоносний Полісциас приваблює квітникарів своїм незвичайним стовбуром. Товстим, химерно вигнутим. Виростаючи на дві третини свого розміру, спрямовується вгору прямими, практично не розгалуженими тонкими пагонами з майже круглим темно-зеленим листям. Деякі сорти цього виду мають більш розсічений лист і канву білого кольору. Рослина не розкидиста, від кореня виростають кілька пагонів, що ростуть вгору. Обрізанням можна стримувати зростання. У дикій природі виростає більше двох метрів.

Чагарниковий Полісциас

Чагарниковий вид найбільш часто зустрічається в домашньому квітникарстві. Рослина у формі куща, з численними тонкими пагонами. Гілочки прикрашають темно-зелені, блискучі листочки. У різних сортів листя мають різне розсічення. На одній рослині зустрічаються різні за формою листочки. З усіх видів Полісциаса чагарниковий самий невибагливий. Може жити в півтіні, легко переносить короткочасне зменшення вологості. У себе на батьківщині виростає величезним ажурним кущем, до 3.5 метрів. Місцевим населенням використовується для приготування різних рецептів народної медицини і як спеція в кулінарії.

Волотистий Полісциас

Низькорослі вічнозелені чагарники. Лист пірчастий, розсічений. Колірне забарвлення листя різноманітне. Одні сорти з однотонними яскравими зеленими листочками, інші з великими жовтими плямами по всій листовій пластинці, зустрічаються рослини з дрібними плямами і смужками. При недостатньому освітленні лист стає однотонним, при прямому сонячному освітленні малюнок блідне. Добре росте в півтіні.

Догляд за Полісциасом в домашніх умовах

Для того, щоб ваш Полісциас добре ріс необхідно дотримуватись певних правил догляду за ним. Чи легко доглядати за Полісциасом в домашніх умовах? Досвідчені квітникарі скажуть що легко, а початківці будуть стверджувати, що складно. Полісциас - рослина не найпростіша. Навіть серед своїх родичів, вихідців з тропіків, вважається примхливим. Але багато квітникарів зуміли знайти до нього підхід.

Освітлення

Рослину краще всього помістити поруч із східними та південно-східними і західними вікнами. Ставити її на підвіконня небезпечно, взимку земляний ком буде переохолоджуватися. Листя, торкаючись скла, можуть підмерзнути, а гаряче повітря з опалювальних приладів згубне для рослини. Влітку прямі сонячні промені будуть смалити листочки.. Але і розміщувати рослину далеко від джерела світла не варто. Полісциас добре росте і розвивається при яскравому освітленні. Є сорти, які переносять півтінь, але ряболисті екземпляри дуже вимогливі до світла. При недостатньому освітленні, в зимовий час, необхідно організувати штучне підсвітлення. В іншому випадку рослина буде витягатися, крона стане пухкою, не привабливою.

Температура в приміщенні повинна бути постійною. Від 20 до 25 градусів. Взимку може бути на декілька показників менше, але не нижче 18 градусів.

Вологість

Вологість – одна з дуже важливих умов благополучного розвитку рослини. Вологість повинна бути високою. Особливо це актуально в зимовий час, у період підключення центрального опалення. Рекомендується кілька разів в день обприскувати рослину (не менше двох), один раз в десять днів влаштовувати справжній теплий душ. Земляний ком при цьому необхідно захистити від надлишків води. Для цієї процедури краще всього придбати спеціальну насадку з дуже дрібними отворами. Залишити під душем на 5-10 хвилин. Багато квітникарів-початківців виносять рослину в літній період на свіже повітря і під дощ. Для Полісциаса це згубно. Єдине, що ви можете зробити, відкрити вікна під час дощу.

Полив

Щоб зрозуміти, як правильно поливати Полісціас ще раз згадаємо , де його батьківщина. Тропічні зливи теплі і рясні, тому будемо поливати рясно, добре відстояною водою. Води ллємо стільки, щоб вона почала виходити через зливний отвір. Залишаємо хвилин на 20. За цей час земляний ком насититься водою, зайву вологу обов'язково видаляємо. У проміжках між поливами рихлимо грунт. В наступний раз поливати потрібно після того як верхній шар землі просохне на 2 см.

Обрізка Полісциаса

Обрізку Полісциаса, добре проводити у весняний період. Взагалі обрізка цієї рослини - процес захоплюючий. Іноді до такої міри, що дивитися на обрізану рослину боляче. Але через деякий час прокидаються нові бруньки, крона стає густішою, привабливішою. Якщо ваша рослина дуже змінилася, стовбур виявився голим, краще обрізати.

Полісциас добре відгукується на обрізку. Проводити її краще навесні, в період вегетації. Обрізані частини рослини можна використовувати для розмноження. Якщо особливої необхідності в цьому немає, робити її не обов'язково. Рослина сама розвивається так, що виглядає дуже декоративно.

Розмноження Полісциаса

Існують такі способи розмноження Полісциаса як поділ куща та живцювання і нижче ми опишемо кожний з них.

Поділ куща: при цьому способі кущ навесні при пересадці ділиться на дві або декілька частин. Краще від дорослого куща відокремлювати молоду поросль з добре розвиненою кореневою системою. Молоді саджанці висаджують в окремі невеликі горщики. Догляд за ними як за дорослими рослинами.

Живцювання: під час обрізки дорослої рослини готують живці з двома, трьома міжвузлями. Нижній зріз роблять під кутом, верхній прямий. Підготовлені живці обробляють стимуляторами росту (можна використовувати «Корневін») і садять по одному у підготовлені ємності з торфом і піском (1х1). Бажано організувати нижній підігрів або зробити невеличку теплицю. Через 30 днів розпочнеться утворення коренів. На живцях з'являться пагони. В цей час необхідно поступово привчати саджанці, відкривати тепличку на нетривалий час, потім прибрати зовсім.

Посадка, пересадка кімнатної рослини Полісциас

Молоді рослини пересаджують щорічно навесні. Дорослі в міру потреби один раз на три роки. Коли пересадка стає неможливою із-за великого розміру рослини, замість неї роблять заміну верхнього шару грунту на більш родючий. Грунт краще придбати в спеціалізованому магазині. Якщо готуєте самі візьміть садову землю, додайте торф і річковий пісок (2х1х1). Обов'язково суміш дезінфікуйте розчином марганцівки або пропарте. На дно горщика покладіть керамзит. Щоб не пошкодити коріння, Полісциас не пересаджують, а перевалюють, не порушуючи земляний ком. Вибирайте горщик на 10 см більше в діаметрі, ніж попередній. У великому горщику коріння загнивають.

Шкідники і хвороби

Попелиці, щитівки, павутинний кліщ – основні шкідники для цієї рослини. Для боротьби з ними існує багато різних засобів. Перш ніж братися за хімічні засоби можна спробувати народні (відвари тютюну, настій лушпиння цибулі). Коли шкідників багато необхідна обробка інсектицидами. Якщо з якихось причин більша частина пошкоджена шкідниками, краще зробити обрізання.

Рослина хворіє лише у разі неправильного догляду. Надмірний полив або нестача вологи призводять до обпадання листя. Холодне повітря, протяги, полив холодною водою можуть стати причиною сірої гнилі.

При нестачі вологи в повітрі листя стає бурим. Якщо вчасно не змінити догляд і не виправити помилки, рослина загине.
Надруковано : 16-03-2018  |  Джерело : Садовий Центр, ГалСад  |  Розділ : Статті та огляди |  Переглядів : 632
1410 . 11844 . 48278872