Вхід | Реєстрація
vartua.com » Детальний перегляд новини
Реклама:

Хвороби цикламена і їх лікування

Хвороби цикламена і їх лікування
Садовий Центр, ГалСад

Причини і ознаки хвороб цикламена

Якщо річ про хвороби кімнатних рослин, то їх можна умовно розділити на паразитарні та непаразитарні. Назви говорять самі за себе – збудниками одних захворювань можуть слугувати паразити, шкідники, різноманітні мушки та комашки, а інших - неправильний догляд і нехтування вподобаннями і побажаннями своєї рослини. Розберемось в них більш детально, визначимо, як лікувати бульбу цикламена і врятувати рослину.

Причинами виникнення непаразитарних захворювань слугують:
• Надмірне зволоження грунту;
• Недостатнє зволоження повітря;
• Неправильний підбір грунту;
• Невідповідний розмір горщика;
• Неправильно підібране місце розташування.

В таких випадках рослина припиняє активний ріст, вкривається коричневими чи жовтими плямами, деформується, слабне, гине.

Неправильний підбір грунту, до речі, може спричинити виникнення і паразитарних захворювань, адже в ньому можуть міститись личинки комах-паразитів. Саме тому першою рекомендацією перед висадкою рослини є стерилізація грунту і періодичне застосування розчину марганцю для профілактики розвитку різноманітних організмів. Наявність кожного з них проявляється по-різному, більш детально про це в наступних розділах.

Хвороби листків цикламена

В першу чергу листки можуть жовтіти чи вкриватись плямами через порушення системи поливу. Жовті і скручені листки означають, що води рослині замало, а якщо вони починають підгнивати і засихати, то з полив варто зробити трішки скромнішим або рідшим, проаналізуйте його.

Наступною поширеною проблемою є сіра гниль і причиною її виникнення є грибок. До речі, ця проблема поширюється не лише на листки, а й на всю рослину. Вона, внаслідок цього, набуває бурого кольору, вкривається нальотом, гине. Для того, щоб уберегти від цієї неприємності свою рослину варто слідкувати за поливом, провітрювати кімнату і пропарювати грунт перед використанням.

Мокра гниль дає про себе знати неприємним запахом, нальотом на листках і звисаючими листками. Найчастіше причинами виникнення такої проблеми стає використання непридатної води або зараження одних рослин іншими. Найбільшою неприємністю є те, що ця проблема не піддається лікуванню і єдиний варіант змінити щось на краще – миттєво забрати рослину від інших і знищити.

Хвороби квітки цикламена

Іноді про наявність хвороботворних бактеріій чи грибка можна довідатись лише тоді, коли на рослині з’являються квіти, хоча з’являються вони в таких випадках дуже не надовго. Найпоширенішою такою проблемою є антракноз цикламена. Сприятливими умовами для його розвитку є вологе повітря, вологий грунт і висока температура повітря. Цю хворобу неможливо ідентифікувати до того часу, поки рослина не відростить квітконоси, які одразу починають спотворюватись, їх верхня частина відсихає. Квітконоси страждають настільки, що їх цвітіння так і не настає. Якщо потрібні міри не приймаються, хвороба переходить на листки, які починають скручуватись і відмирати. Згодом гине вся рослина.

Щоб вберегти свою квітку від такої неприємності варто слідкувати за поливом і станом повітря, обов’язково пропарювати землю перед посадкою. Якщо хвороба вже виявлена, то мінімум чотири застосування фунгіциду повинні владнати ситуацію.

Шкідники цикламена і методи боротьби з ними

Шкідниками, які часто нищать цикламени, є тля, тріпси і цикламеновий кліщ.

Тля є найбільш набридливим паразитом. Вона деформує листки і рослину цілком, виснажує її, висмоктуючи з неї всі соки. Тлю можна ідентифікувати за виникненням на листках схожого на лупу нальоту білого, сірого, чорного, зеленого чи оранжевого кольорів. Для того, щоб її позбутись, потрібно обприскати рослину інсектицидом, а після цього промити струменем води.

Тріпси дуже активні і дуже яскраві, тому їх ідентифікувати абсолютно нескладно. До того ж вони залишають сріблясті сліди своїх переміщень. Ці плями гальмують ріст листків рослини, які можуть обпадати, якщо не приймаються потрібні міри і тріпси відкладають нові личинки. Для виведення тріпсів існують спеціальні стрічки-пастки та ісектициди.

І ще одне, з чим доводиться стикатись, це цикламеновий кліщ. Він надзвичайно маленький, помітити його неозброєним оком неможливо. Зоною враження є внутрішня частина листка, тому може здаватись, що що на ньому просто пилюка, однак, якщо вона забирається не так вже й легко, то варто звернути увагу на краї листків, чи не скручуються вони. Якщо так, то вражені листки потрібно одразу видалити, а рослину обробити хімічними антисептиками.
Надруковано : 19-03-2018  |  Джерело : Садовий Центр, ГалСад  |  Розділ : Корисні поради |  Переглядів : 2935
1232 . 21397 . 48266142